CV ketel kopen

Soorten cv-ketels


Er zijn 2 soorten cv-ketels te verkrijgen op de markt: soloketels en combiketels. Een soloketel regelt de verwarming binnen je huis, de combiketel zorgt ook nog voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig hebben de meeste huizen wel een combiketel. Je kan ook nog eens kiezen voor een doorstoommodel of een ketel met een voorraadvat. Als je een ketel met voorraadvat hebt dan slaat deze warm water op en houdt dit op een constante temperatuur. Dit kost dan wel veel energie, daarom is het doorstroommodel zuiniger. Deze ketel verwarmt het water dan ook pas als je de kraan open draait. Doorstroommodellen leveren gelukkig al binnen 5 seconden warm water op. Vroeger boden doorstroommodellen een veel lager comfort, maar dit is achterhaald. Daarom hebben de meeste mensen nu dus ook een doorstroommodel-combiketel.


Capaciteit, vermogen en CW-waarde


Ben je van plan een cv-ketel te kopen? Dan krijg je te maken met een aantal technische specificaties. Allereerst krijg je te maken met de capaciteit en het vermogen van de cv-ketel. Dit word uitgedrukt in kilowatt (kW). De meeste huizen hebben nog een vermogen van 20 kW. Woon je in een vrijstaand huis, een groot huis of is je huis slecht geïsoleerd? Vraag dan om advies van een installateur voordat je een keuze maakt. Nederlandse ketels hebben vrijwel altijd het gaskeurlabel, met de aanduiding HR voor zuinig en SZ voor schoonbranden. Er is ook een label NZ dit betekent dat de ketel geschikt is om met een zonneboiler te combineren. Waar je goed op moet letten is de Gaskeur CW-waarde. deze drukt het warmwatercomfort uit. hoe hoger de waarde hoe sneller je warm water kunt krijgen. CW3 is vaak al genoeg, CW6 is het maximum.


Energiezuinigheid ketel


Een gemiddeld huishouden in Nederland geeft meer geld uit aan verwarming (gas) dan aan stroomverbruik. Daarom is het belangrijk dat je een cv-ketel hebt die zuinig is. Met een combiketel heb je te maken met verwarmingsrendement en rendement op warm water. De ene ketel verwarmt je huis zuiniger, de andere verbruikt weer minder energie bij het verwarmen van het water. Moderne HR-ketels gebruiken minder energie dan de oudere modellen. toch zijn de verschillen onderling behoorlijk


Energielabel verplicht


Sinds 26 september 2015 is het verplicht om op nieuwe cv-ketels een energielabel te doen. Voor combiketels bevat dat label een aanduiding voor warm water en voor verwarming. het verwarmingslabel in Nederland is bijna altijd wel A. hier worden nagenoeg alleen nog hr-ketels met dit A label verkocht. ze zijn zo zuinig doordat het vocht in de ketel uit de verbrandingsgassen laat condenseren en de warmte die daarbij vrijkomt word dan voor de verwarming gebruikt. Dit is ook waarom hr-ketels een afvoer hebben voor het condenswater. Het label voor warm water van hr-combiketels is ook a. Label A is meestal al binnen dus, maar A+ en A++ zijn ook nog eens mogelijk. Als meerdere apparaten een systeem vormen krijg je een systeemlabel. zo kan je een hr-ketel in combinatie met een thermostaat een A+ voor verwarming opleveren. Als je de combinatie met een zonneboiler aangaat kan je zelfs een label A+++ krijgen voor warm water.